Je kind wordt 18 jaar: hoe zit het met de verzekering?

Wat vliegt de tijd! Nog maar net bijgekomen van de 16e verjaardag van je kind, staat de 18e alweer voor de deur. En dat is helemaal een bijzondere, want je kind is nu volwassen. Natuurlijk sta je altijd voor je kind klaar, maar sommige dingen moet hij of zij nu zelf gaan regelen. De zorgverzekering is daar een goed voorbeeld van.

Welke zorgverzekering kiest je kind?

Tot je 18e is je kind nog via jou verzekerd. Vanaf het moment dat je kind 18 wordt, moet het een eigen zorgverzekering hebben. Je kunt nog wel de premie betalen, maar de verzekering moet op naam van je kind staan. In de zoektocht naar een goede verzekering kies je eerst tussen 2 soorten polissen.

1. Naturapolis: bij een naturapolis betaalt de zorgverzekeraar direct de kosten aan de zorgverlener. Je hoeft dus geen rekeningen voor te schieten. Dat maakt het een aantrekkelijke verzekering voor jongeren. Wel is het zo dat alleen zorg wordt vergoed van aanbieders waar de verzekeraar een contract mee heeft.

2. Restitutiepolis: bij  een restitutiepolis mag je zelf kiezen naar welke zorgaanbieder je toe gaat. De zorg wordt volledig vergoed. Dit is een aantrekkelijke optie als je zeker weet dat verzekeraars contracten hebben met veel aanbieders bij jou in de buurt. Wel betaal je in veel gevallen zelf eerst de rekening. Die declareer je vervolgens bij je verzekeraar, waarna je het geld weer terugkrijgt.

Waar moet je nog meer op letten?

Waarschijnlijk denk je zelf elk jaar na over je zorgverzekering. Blijf je bij je huidige verzekeraar, of ga je toch overstappen?  Heb je nog nieuwe aanvullende verzekeringen nodig, of kun je er juist minder nemen? Ervaring genoeg, dus help je kind om wegwijs te worden in deze nieuwe wereld. Bijvoorbeeld door samen aan het einde van het jaar eens te kijken naar de verschillende aanbieders.

Ook is dit een goede aanleiding voor wat financiële lessen. Want door slim met je zorgverzekering om te gaan, kun je best wat geld besparen. Bijvoorbeeld door het eigen risico te verhogen. Of door de premie voor het hele jaar in een keer te betalen, in plaats van maandelijks.

Dat vereist natuurlijk wel wat spaardiscipline, maar het levert ook weer wat geld op om leuke dingen mee te doen. En dat is voor veel jongeren een prima motivatie om verstandige beslissingen te nemen.