Beweeg jij ook te weinig? Tijd om daar verandering in aan te brengen!

Hoeveel beweeg jij op een dag? Het is schrikbarend om te zien hoeveel uur per dag we zittend of liggend doorbrengen, en hoeveel tijd we staan, lopen of anderszins actief bezig zijn. Terwijl het nu net zo belangrijk is om genoeg in beweging te blijven, omdat hiermee bijvoorbeeld de kans op tal van ziektes een heel stuk kleiner maakt. Wie te weinig beweegt, zal al snel aankomen in gewicht. Overgewicht brengt nog eens extra gezondheidsrisico’s met zich mee. De hoogste tijd dus om in beweging te komen. En nee, dat betekent echt niet dat je direct een abonnement op de sportschool hoeft te nemen. Er zijn nog veel meer manieren waarop je prima aan je dagelijkse beweging kunt komen, het is gewoon een kwestie van net iets andere keuzes maken.

Begin de dag met een wandelingetje

Zeker als je weet dat je je hele werkdag zittend door zal gaan brengen, is het goed om voor je hieraan begint al wat beweging mee te pikken. Steeds meer mensen ontdekken het plezier en de ontspanning van een wandelingetje in alle vroegte. De natuur zien ontwaken, de wereld in beweging zien komen. Het kost je een half of een heel uurtje eerder opstaan, maar het levert je ook heel wat op. Een frisser hoofd, aan het begin van de werkdag, bijvoorbeeld. Een lijf dat al helemaal wakker is, en dat zonder een druppel koffie te hebben gedronken. En loop je een beetje door, dan heb je zelfs je aanbevolen half uur matig intensief bewegen dat wordt aangeraden per dag te pakken. Je weet dat je goed bezig bent als je rug na afloop een beetje klam is. Spring na je wandeling lekker onder de douche, en je weet dat jij fris en geconcentreerd aan je dag kan beginnen.

Geen ochtendmens, en moet je er echt niet aan denken om je wekker nog vroeger te zetten? Je kunt natuurlijk ook in je lunchpauze even een lekkere wandeling maken. Of direct na het avondeten, wat door veel mensen ook als een goed moment wordt gezien. Waar je met een ochtendwandeling je dag op een leuke manier start, en je jezelf klaar kunt maken voor wat komen gaat, zorgt een wandelingetje in de avond er juist voor dat je de dag rustig af kunt sluiten, alles dat op je werk is gebeurd achter je kunt laten. Wist je dat wandelen afvallen kan stimuleren? Zeker als je het consequent doet en een beetje doorstapt is het een hele goede manier van bewegen die voor je gevoel een stuk minder inspanning zal vergen dan dagelijks naar de sportschool gaan.

Maak betere keuzes

Naast een wat langere wandeling, kun je ook in de loop van de dag zo hier en daar vast wat betere keuzes maken, die ervoor zorgen dat je minder lang en vaak op je stoel zit. Ieder uur even opstaan en een klein rondje lopen, gewoon op je werkplek, bijvoorbeeld. Een telefonische vergadering eens staand voeren, of terwijl je rondwandelt. Zelfs bij wat we ‘zittend werk’ noemen hoef je niet de hele dag te zitten. Dat is wat we er zelf van hebben gemaakt.