Een tijdje niet zo goed ter been: zo pas je je huis aan

woning aanpassen

Het kan iedereen overkomen, jong en oud: je bent tijdelijk niet zo goed ter been. Als het om een weekje gaat, dan is dat meestal wel te overzien, ook binnenshuis. Duurt het echter langer, misschien wel een paar maanden of meer, dan wordt het een heel ander verhaal. Want je niet vrij kunnen bewegen door je eigen woning, je niet zelfstandig kunnen redden door de ‘obstakels’ die zich hierin bevinden, dat kan knap lastig en vervelend zijn. Is het mogelijk om je woning tijdelijk aan te passen, zodat je je ook tijdens een periode als deze toch kunt redden binnen je eigen woning?

Verbouwen is doorgaans geen optie

Als je redelijk zeker weet dat het slechts van tijdelijke aard is, je problemen om je voort te bewegen, dan is je huis rigoureus verbouwen meestal geen handige optie. Niet alleen is het zonde van je geld en tijd, omdat de situatie slechts tijdelijk is, vaak lukt het je ook niet om dit snel te organiseren. Tegen de tijd dat de aannemer de offerte klaar heeft en de klus aan je woning op kan gaan nemen in de planning, ben jij misschien zelfs alweer op de been.

Je moet het dus duidelijk hebben van de wat makkelijkere, snel toe te passen oplossingen. Daarvan zijn er gelukkig heel wat te verzinnen. Heeft je woning een trap, dan is dat vaak één van de lastigste zaken tijdens een periode waarin bewegen lastiger gaat. Een traplift huren kan een oplossing zijn, omdat je op die manier toch gemakkelijk van verdieping kunt wisselen. Omdat het plaatsen van een traplift wel een aardige ingreep is, is dit niet iets voor een periode die een paar weken duurt. Heb je het echter over maanden, dan kan het zeker een goede keuze zijn.

Maak je huis compacter

Duurt de periode waarin je lastig kunt bewegen waarschijnlijk niet te lang, dan kun je ervoor kiezen om je woning als het ware wat compacter te maken. Ervoor te zorgen dat je op een beperkte ruimte waarin je wel goed uit de voeten kan alles bij de hand hebt dat je nodig hebt. Dat kan betekenen dat je tijdelijk een bed in de woonkamer plaatst, bijvoorbeeld, zodat je hier zowel overdag als ’s nachts kunt bivakkeren. Ook kun je, in het verlengde hiervan, besluiten de badkamer even te laten voor wat hij is, en je in de keuken te wassen. Niet ideaal, een frisse douche is wel zo prettig, maar voor een korte periode wel te overzien. Op die manier pas je je huis aan op wat jij op dat moment kunt, zonder grote investeringen te hoeven doen.