Tips om de stoppen met roken


Stoppen met roken is één van de moeilijkste dingen in het leven. Sigaretten worden zo verslavend gemaakt, dat je als roker wel heel erg sterk moet zijn om te stoppen. Toch zijn er kleine veranderingen die je kunt aanbrengen in je leven om de verleiding tot roken te verkleinen.
Je hebt misschien eerder geprobeerd te stoppen met roken en het is je niet gelukt, maar laat je daar niet door afschrikken. Blijf altijd positief en geloof in jezelf.

#1 Verander wat je drinkt


Uit onderzoek is gebleken dat mensen sigaretten beter vinden smaken bij sommige dranken. Rokers zeggen dat een sigaret samengaat met een cola, glas wijn, koffie of thee. Het lijkt erop dat de sigaret dan beter smaakt.
Een simpele verandering in je drinkgewoonte kan jou dus helpen om te stoppen. Stel dat je normaalgesproken een lekker glas wijn drinkt en een peuk rookt. Pak dan eens een ander drankje, een biertje bijvoorbeeld, zodat je niet automatisch aan een sigaret denkt.

#2 Maak niet-rokende vrienden


Alleen roken is een stuk minder gezellig, vinden veel rokers. Ook voel je je minder op je gemak als je de enige bent die rookt aan tafel. Je weet dat je dan stinkt, en de anderen tot last voelt. Als je er alleen voor staat is de kans groter dat jij je dan asociaal voelt. Je gaat dus vanzelf minder roken. Als je al gestopt bent, kom je door niet-rokende vrienden ook niet in de verleiding om er eentje op te steken.

#3 Sport elke dag

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging helpt bij stoppen met roken. Zelfs een wandeling van 5 minuten of wat rek en strek oefeningen kunnen al een verschil maken. Tijdens het sporten maakt je hersenen een aantal stoffen aan die de behoefte om te roken onderdrukken. Hoe meer je sport, hoe minder behoefte je voelt om te roken.