Je bent jong en je wilt niet meer betalen dan nodig is

Niemand wil meer betalen dan nodig is, maar zeker wanneer je inkomen nog niet zo hoog is, is het extra belangrijk om goed op de kosten te letten die je maakt. Onder sommige kosten, zoals die voor een zorgverzekering, kom je ook als jongere niet uit. Wat je wel kan doen is deze kosten zo laag mogelijk houden, en dat gaat vaak makkelijker dan je denkt.

Kies een verzekering die bij je past

 Een zorgverzekering afsluiten is verplicht, en dat is natuurlijk eigenlijk maar goed ook. Zo voorkom je dat je wordt geconfronteerd met hogere rekeningen dan je kunt betalen als je een keer medische zorg nodig hebt, want dat is niet goedkoop.

Welke zorgverzekering je kiest, dat mag je zelf bepalen, als het maar minimaal om de basisverzekering gaat, eventueel aangevuld met extra pakketten. De dekking van de basisverzekering is bij iedere verzekeraar hetzelfde, al kun je niet overal zelf je eigen zorgverleners kiezen, maar de prijs niet. Wil je geld besparen, dan ga je dus op zoek naar de partij die dit voor de laagste prijs aanbiedt. Vaak is een zorgverzekering voor jongeren wat goedkoper, omdat jongeren doorgaans minder kosten maken. Let wel op dat de dekking voor een dergelijke verzekering, of een zorgverzekering voor studenten, vaak wat lager is dan in het geval van andere verzekeringen, zeker als er ook aanvullende verzekeringen in zitten. Gebruik je vaak fysiotherapie, heb je regelmatig problemen met je gebit of heb je andere medische kosten die je vaak maakt, is het dus goed om te kijken of deze wel gedekt zijn. De verzekering met de laagste premie afsluiten is vaak inderdaad de goedkoopste optie, maar ben jij nu net een jongere die wél regelmatig zorgkosten maakt, dan kun je toch beter af zijn als je voor een wat duurder pakket kiest. Dat voorkomt dat je een deel van de rekeningen van je zorgverleners zelf moet betalen, wat vaak stukken duurder uitpakt.

Misschien heb je recht op zorgtoeslag?

 Een zorgverzekering is nooit echt goedkoop, veel jongeren schrikken van het bedrag dat zij maandelijks moeten betalen. Zeker wanneer ze nog niet werken, of hooguit een bijbaantje hebben voor een paar uur in de week, zijn de kosten nauwelijks te betalen.

Gelukkig is daar een oplossing voor. Heb je geen inkomen, of verdien je met je bijbaantje hooguit een zakcentje, dan krijg je vaak een volledige vergoeding van de premiekosten via de zorgtoeslag. En ook als je al wat meer verdient, je  eerste vaste baan hebt bijvoorbeeld, kan het goed zo zijn dat je hier nog recht op hebt. Kijk het even na en vraag het aan bij de Belastingdienst, dat kan je echt veel geld schelen.