Wat doet vitamine D?

Vitamine d is eigen geen echte vitamine maar een meer een hormoon stof. Vitamine d kun je eigenlijk alleen al uit de zon halen. Echter is dat voor een land als Nederland met zijn vaak bewolkte en slechte weersomstandigheden lastig. Daarom kun je het beste gedurende de winter extra vitamine d slikken om het hormoon aangevuld te houden. Vitamine d heeft veel voordelen. De grootste daarvan is dat het vaak helpt voor meer energie en een gelukkig of blij gevoel. Je lichaam kan zelf geen vitamines aanmaken waardoor we deze uit voedsel of supplementen moeten halen. Je leest hier meer over de voordelen van vitamine d.

Hoe wordt vitamine d van de zon opgenomen?

Zoals je net al las kan vitamine d uit de zon worden opgenomen. In Nederland is dat dus lastig vanwege de weersomstandigheden en de kleding die we dragen. Daarnaast smeren we zonnebrand op om onze huid te beschermen waardoor we ook geen vitamine d kunnen opnemen. Vitamine d wordt opgenomen via onze huid, maar als we die constant bedekken lukt dat dus niet.

Hoe het echt werkt is als volgt: Vitamine D3 wordt opgenomen via het uv-licht van de zon. Die vitamine d3 wordt vervolgens gesynthetiseerd in de huid en omgezet in cholecalciferol. Die bindt zich aan een eiwit in het bloedplasma die het naar de lever transporteert. 

Kan vitamine D uit voeding gehaald worden?

Vitamine D bevindt zich in twee vormen in het voedsel. Vitamine D2 zit vooral in paddenstoelen en schimmels. Vitamine D3 kun je uit dierlijke producten halen zoals eieren, vette vis en runderlever. Het is natuurlijk altijd beter en natuurlijker om vitamines uit voedsel te halen, maar je kunt ook vitamine d bestellen als supplement.

Vitamine D is goed voor verschillende lichaamsfuncties. Het bevordert de opname van Calcium en Fosfor in ons lichaam, draagt bij aan een normale spierwerking, verbetert het immuunsysteem en draagt bij aan het celdelingsproces. Daarnaast draagt het nog bij aan de instandhouding van sterke botten.

Naast vitamine D zijn er natuurlijk nog meer vitamines die ons lichaam helpen op verschillende manieren. Je kunt je soms wel eens vermoeid of futloos voelen. Dat komt dan vaak aan een tekort aan een bepaald vitamine. Ons lichaam kan bepaalde vitamines zelf aanmaken, zoals vitamine B12, maar sommigen mensen kunnen dat niet. Die mensen zullen dan extra vitamine B12 moeten slikken. Doen zij dit niet, zullen ze energieloos zijn en in sommige gevallen ernstig ziek worden.