Waarom goede mondzorg zo belangrijk is

We weten allemaal dat een goede mondzorg belangrijk is. Een gezond gebit ziet er immers verzorgd uit en je hebt een frisse adem. Maar wist je dat een goede mondzorg eigenlijk voor het hele lichaam goed is? Een goede mondzorg is daarom van groot belang. Hieronder leggen we het voor je uit.

Verkleint het risico op ziekten

Een goede mondzorg is belangrijk voor het hele lichaam, terwijl veel mensen dat eigenlijk niet weten. Een gezonde mond verkleint namelijk de kans op verschillende ziekten. Zo heb je minder kans op hart- en vaatziekten en longontstekingen als je jouw mond goed verzorgt. Wanneer je dit niet doet kunnen er allerlei bacteriën in jouw bloed terechtkomen – met alle gevolgen van dien. Redenen genoeg dus om ieder half jaar een bezoekje te brengen aan de tandarts Rotterdam centrum

Twee minuten tandenpoetsen

Maar, hoe moet je het gebit dan verzorgen? Allereerst is het belangrijk om twee keer per dag, twee minuten lang de tanden te poetsen. Gedurende het tandenpoetsen haal je de tandplak weg. Wanneer je dit niet doet, kan tandplak veranderen in tandsteen. Ook kan de tandplak zich verzamelen in de randen van jouw tandvlees waardoor er een tandvleesontsteking kan ontstaan. Deze ontsteking kan zelfs zo erg worden, dat het jouw lichaam kan binnendringen. Heb jij last van acute tandvleesontsteking? Dan kun je zo snel mogelijk terecht bij spoed tandarts Rotterdam.

Flossen

Ook moet je flossen met een stoker, rager of wat flosdraad. Als je flost, haal je etensresten weg waar je met jouw tandenborstel niet bij komt. Maar ook haal je met het flossen tandplak weg waar ook jouw tandenborstel niet bij komt. Vooral tussen de tanden bevindt zich veel tandplak. Zo zie je eigenlijk hoe belangrijk flossen wel niet is, aangezien de tandenborstel heel wat plekjes in het gebit overslaat.

Gezonde levensstijl

Daarnaast is het belangrijk om een gezonde levensstijl te hanteren. Zo is roken onder andere een boosdoener als het gaat om goede mondhygiëne. Mensen die roken hebben meer kans op ontstekingen in de mond dan mensen die niet roken. Dit omdat rokers over het algemeen meer tandplak hebben. Bovendien speelt het eetpatroon ook mee in een goede mondzorg. Als je veel voedsel eet waar suikers in zitten, kan dit schadelijk zijn voor de tanden. Het kunnen gaatjes veroorzaken. Ditzelfde geldt voor zuur voedsel. Laat daarom de ongezonde producten staan en kies in plaats daarvan voor gezonde voeding. Denk daarbij aan fruit, groenten, volkoren brood en drink water in plaats van frisdranken.