Hoe kan ik besparen op mijn zorgverzekering?

Iedereen heeft te maken met verplichte maandelijkse kosten. Een daarvan is de zorgverzekering. Iedereen in Nederland moet namelijk verplicht een basisverzekering afsluiten. Gelukkig zijn er wel een aantal tips en tricks die je kunt toepassen om op deze maandelijkse kostenpost te kunnen besparen. Je weet wat ze zeggen: alle kleine beetjes helpen. Hieronder leggen we het voor je uit.

1. Vergelijk zorgverzekeraars

Zit je al jarenlang bij dezelfde zorgverzekeraar en ben je nog nooit overgestapt? Dan is de kans aanwezig dat je te veel betaalt voor wat je ervoor terugkrijgt. Ieder jaar veranderen de zorgverzekeraars namelijk hun premies. Het kan daarom lonen om zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Dat vergelijken is zo gepiept wanneer je gebruikmaakt van een vergelijkingssite zoals Poliswijzer. Deze site zet alle zorgverzekeraars op een rij, met de bijbehorende premie en dekking. Ideaal, want zo kun jij in een oogopslag zien of je te veel betaalt of niet. Daarna kun je overstappen naar een goedkopere zorgverzekeraar.

2. Verhoog je eigen risico

Het minimale eigen risico is 385 euro. Je kunt er ook voor kiezen om dit op te schalen. Dit kan tot een maximum eigen risico van 885 euro. Hoe hoger dit eigen risico wordt, hoe minder premie je per maand hoeft te betalen. Maar let op: wanneer je denkt veel zorg nodig te hebben, is dat misschien niet zo’n verstandige keuze. Je moet namelijk eerst jouw eigen risico betalen voordat het wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

3. Betaal premie per jaar

Normaal gesproken betaal je een maandelijkse premie voor de zorgverzekering. Je kunt er echter ook voor kiezen om de premie per jaar te betalen. Wanneer je dit doet, word je als het ware beloond door de zorgverzekeraar: je krijgt namelijk een kleine korting. Bij sommige zorgverzekeraars is dat zelfs drie procent.

4. Check of je aanvullend verzekerd bent

Ben jij aanvullend verzekerd voor de brillen en lenzen, maar ben je helemaal geen bril- of lensdrager? Dan is dat zonde van je geld. Kijk daarom altijd goed na waar je aanvullend voor bent verzekerd en check of dat eigenlijk wel nodig is. Wellicht kun je ook het aantal behandelingen van de fysiotherapie verminderen, zodat je daar ook op kunt besparen.

5. Achterhaal je polis

Je hebt de natura-, restitutie- en de budgetpolis. Wanneer je wil besparen op de zorgverzekering loont het om te achterhalen welke polis jij hebt. Een budgetpolis is de goedkoopste van allemaal, maar bij deze polis heeft de zorgverzekeraar minder contracten met ziekenhuizen. Je kunt met deze polis dus niet altijd kiezen naar welk ziekenhuis jij wil.