Een zorgbedrijf beginnen: 4 stappen

Wil jij jouw eigen zorgbedrijf beginnen, of wil je als zzp’er aan de slag in de zorg? Dan ben je niet de enige. Het aantal zzp’ers in de zorg neemt namelijk steeds meer toe. Toch is het belangrijk dat je je houdt aan een aantal regels, of je nou zzp’er wordt of een ondernemer in de zorg. Hoe je een zorgbedrijf moet beginnen bespreken we hieronder in 4 stappen.

Stap 1: Ga naar de Kamer van Koophandel

Welk bedrijf je ook gaat beginnen, de eerste stap begint bij de Kamer van Koophandel. Hier moet je je namelijk inschrijven in het Handelsregister. Nadat je bij de KVK bent geweest is het belangrijk om een AGB-code aan te vragen. Dit is een afkorting voor Algemeen Gegevensbeheer Zorgverleners, om contracten met zorgverzekeraars af te sluiten en declaraties in te dienen. Wanneer je als zzp’er aan de slag gaat bij een organisatie kun je de AGB-code gebruiken van hen.

Stap 2: Verplichtingen volgens de wet

Je moet rekening houden met een aantal verplichtingen. Je moet onder andere een medisch dossier bijhouden. Ook moet je contracten met verzekeringsmaatschappijen afsluiten, want de zorg moet natuurlijk verzekerd zijn die jij levert aan jouw cliënten. Daarnaast moet je natuurlijk verschillende verzekeringen afsluiten, zoals de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Ook een autoverzekering is verplicht wanneer je rondrijdt in een bedrijfswagen. Als je een bedrijfswagen leaset op basis van bijvoorbeeld financial lease moet je ook een autoverzekering afsluiten.

Stap 3: BIG-registratie

De BIG-registratie staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Dit is voor een aantal beroepen verplicht. In dit register staat namelijk welke taken jij allemaal mag uitvoeren. Wanneer je bijvoorbeeld apotheker of arts wil worden moet je je inschrijven bij het BIG-register.

Stap 4: Praktische zaken

Als je bijvoorbeeld als apotheker medicijnen gaat rondbrengen wil je natuurlijk een goede bedrijfsbus, zoals een Mercedes-Benz Citan. De Citan financial lease je al voor een voordelig tarief per maand. Wanneer je graag meer laadruimte wil dan kun je wellicht beter voor de Mercedes-Benz Sprinter gaan. Hier kun jij gegarandeerd al jouw spullen in kwijt. De Mercedes Sprinter lease je al vanaf 181 euro per maand.

Wanneer je gaat starten in de zorg is het natuurlijk ook belangrijk om jouw administratie bij te houden. Je kunt bijvoorbeeld niet zelf een uurtarief vaststellen, dat doet de Nederlandse zorgautoriteit voor je. Wel ben je zelf verantwoordelijk voor de belastingaangifte. 

Daarnaast kun je je afvragen waar jij jouw zorgbedrijf gaat beginnen. Wil je een praktijk aan huis als fysiotherapeut, of word je zzp’er bij een instelling? Wanneer je aan huis wil beginnen is het belangrijk om dit door te geven aan de gemeente. In sommige gevallen moet je namelijk een onttrekkingsvergunning aanvragen.