Dit kan de reden zijn dat je zo vermoeid bent

Vermoeidheid kan door allerlei verschillende redenen komen. Misschien schuif je het zelf af op een paar korte nachten of een druk weekend, maar langdurige vermoeidheid komt zelden van redenen als deze en heeft vaak een onderliggende reden. Het is dan ook belangrijk om die reden te achterhalen, omdat je pas het probleem aan kunt pakken als je de oorzaak kent. Weet je zelf de reden niet maar wil je die wel achterhalen? Wellicht helpen de volgende tips.

Je eet niet genoeg

Mensen die eigenlijk weinig bezig zijn met wat ze op een dag eten, die door een druk schema vaak vergeten te eten of die juist proberen om minder te eten om af te vallen, krijgen vaak (onbedoeld) te weinig voedsel en dus ook voedingsstoffen binnen. Niet alleen is het belangrijk om te eten om zo zonder een hongerig gevoel de dag door te komen, voedingsstoffen heb je nodig in het dagelijks leven om goed te kunnen functioneren. Eet je te weinig? Dan krijg je niet genoeg energie binnen en heeft je lichaam dus ook niet genoeg brandstof om te functioneren, waardoor alles op een wat lager tempo gaat. Het binnenkrijgen van genoeg eten en voedingsstoffen is dus erg belangrijk, en moet zeker niet onderschat worden. Eet jij genoeg?

Een onderliggend probleem in het lichaam

Dat er iets mis is in het lichaam is wel duidelijk, maar het probleem is vaak dat je niet weet wat. Echter kan een simpel bloedonderzoek al veel duidelijk maken. Dingen als bloedarmoede, een probleem met de schildklier of zelfs een probleem met de hormonen kan vermoeidheid veroorzaken. Maar hier kom je niet achter als je dit niet laat onderzoeken. Maak dus een afspraak bij de huisarts en vraag of jouw bloed onderzocht kan worden op allerlei dingen, om zo veel dingen hopelijk uit te kunnen stellen en wellicht het probleem te vinden met een algeheel bloedonderzoek, eventueel met een (innovatieve) health check.

Je neemt te veel hooi op de vork

Veel mensen raken oververmoeid doordat ze te veel proberen te doen in een korte tijd. En nee, dan bedoel ik niet dat je moe bent na een lange dag vol afspraken en activiteiten. Maar bijvoorbeeld met werk. Werk je te veel, doe je te vaak dingen die je extra doet en zorgt dit voor stress en lange dagen? Op lang termijn kan dit zorgen voor een burn-out. Probeer soms een stap achteruit te nemen als je het idee hebt dat een burn-out dichtbij komt, en maak een afspraak bij de huisarts als je het niet meer aan kunt. Houd in je achterhoofd dat het oké is om soms het even rustig aan te doen.