Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig?

Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder is verplicht om zich te verzekeren voor zorg. In principe is een basisverzekering voldoende. Deze verzekering vergoedt onder meer de kosten voor een bezoekje aan de huisarts. Toch zijn er ook genoeg dingen die niet binnen de basisverzekering vallen, zoals een controle bij de tandarts. Hiervoor kun jij je aanvullend verzekeren. Twijfel je of je een aanvullende verzekering nodig hebt? Wij helpen je in deze tekst een weloverwogen keuze te maken.

Wanneer kies je voor een aanvullende verzekering?

Ben je gezond? Dan heb je waarschijnlijk niet of nauwelijks zorg nodig. In dat geval heb je mogelijk voldoende aan een basisverzekering. Je kunt ervoor kiezen om je ook aanvullend te verzekeren, maar besef je wel dat je dan een hogere premie betaalt. Als je geen gebruik maakt van de aanvullende verzekering, is dit zonde van jouw geld. Je betaalt dan namelijk voor iets wat je niet gebruikt.

Helaas is het niet te voorspellen hoe jouw leven verloopt. Als je kerngezond bent en veel sport, denk je mogelijk dat je geen aanvullende verzekering nodig hebt. Toch is dit soms wel het geval. Tijdens het sporten kun je namelijk een blessure oplopen. Moet jij je hiervoor laten behandelen? Dan draai je zelf op voor de kosten van deze behandeling.

Waar kun jij je aanvullend voor verzekeren?

Om te bepalen of de basisverzekering voor jou voldoende is, moet je goed kijken wat er wel en niet binnen deze verzekering valt. Een bezoekje aan de huisarts wordt vergoed, maar je betaalt zelf de kosten voor een controle bij de tandarts. Ook een behandeling bij de fysiotherapeut valt niet binnen een basisverzekering. Hetzelfde geldt voor alternatieve geneeskunde en brillen en lenzen. Voor dergelijke zaken kun jij je aanvullend verzekeren.

Aandachtspunten bij het afsluiten van een aanvullende verzekering

Verwacht je het aankomende jaar veel zorg nodig te hebben? Of wil je het risico niet lopen dat je zelf opdraait voor een groot deel van de zorgkosten? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Zoals we eerder in deze tekst al aanhaalden, kun je jij je bij vrijwel iedere verzekeraar aanvullend verzekeren voor diverse zaken. Toch raden wij je niet aan om een aanvullende verzekering af te sluiten bij de eerste de beste verzekeraar. Aanvullende verzekeringen kunnen namelijk behoorlijk van elkaar verschillen.

Voordat je een aanvullende verzekering afsluit, doe je er goed aan om op een aantal punten te letten. Kijk allereerst naar de premie. Je wilt immers niet onnodig veel betalen voor een aanvullende verzekering. Laat je niet te veel leiden door de prijs, maar kijk ook naar de inhoud van de verzekering en de voorwaarden. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met een wachttijd. Als er sprake is van een wachttijd van een half jaar, worden zorgkosten mogelijk pas na zes maanden vergoed.