Gezond leven? Let goed op je voeding!

We weten allemaal wel dat bepaalde voedingsmiddelen gezonder zijn dan anderen. Dat een bord frites minder gezond en voedzaam is dan een salade. Dat je uit fruit betere stoffen haalt dan uit koekjes. Het is soms best lastig om uit alle voedingsmiddelen die tot onze beschikking staan de beste keuzes te maken, en voor onszelf een gevarieerd eetpatroon te ontwikkelen, waarmee we alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Zelfs als je heel gezond eet, kun je zo hier en daar tekorten ontwikkelen. En ook zijn er voedingsstoffen die je niet eens per se nodig hebt, maar die je wél goed kunnen ondersteunen in je gezondheid.

Een beetje extra kan geen kwaad

Eet jij regelmatig gember? Als het antwoord op deze vraag ‘nee’ is, is er niets aan de hand. De stoffen die je lijf echt nodig heeft die in gember te vinden zijn, kun je ook uit andere voedingsmiddelen halen. Maar omdat gember bepaalde eigenschappen heeft die je niet in veel andere voeding tegenkomt, kan het de moeite waard zijn om het eens te proberen. Als extraatje/

Gembershots zijn de makkelijkste en snelste manier om snel veel gember binnen te krijgen. Waarom je dat zou willen? Bijvoorbeeld omdat gember in staat is om ontstekingen in je lichaam tegen te gaan, van een simpele verkoudheid tot meer chronische aandoeningen. Ook kan gember je afweersysteem versterkten, zodat je minder snel ziek wordt. En wil je wat kilo’s kwijt? Ook daar kan gember je bij helpen, net zoals het ook als natuurlijke pijnstiller kan worden gebruikt. Behoorlijk veelzijdig, dus! Neem je het niet, dan word je er niet ongezonder door. Maar zo nu en dan een gembershot kan je dus wel goed helpen om bestaande klachten te verminderen, en kan daarmee dus zeer de moeite van het proberen waard zijn.

Tekorten voorkomen of oplossen

Eet je vegetarisch of veganistisch? Dan kun je al snel denken dat het met jouw voedingspatroon wel goed zit. Dat is hartstikke gezond, toch?

Klopt. Eet je vega of vegan dan krijg je inderdaad al snel minder ongezonde voedingsmiddelen binnen dan menig ander, dus op dat gebied ben je zeker goed bezig. Helaas kan het echter ook zo zijn dat je bepaalde stoffen juist misloopt. Een zink tekort ligt bijvoorbeeld op de loer, doordat je zink vooral veel aantreft in dierlijke producten als vlees en kaas. Eet je dit niet, dan kan een tekort ontstaan. Omdat zink betrokken is bij veel belangrijke processen in je lichaam, is het goed om een eventueel tekort aan te vullen met supplementen. Zo weet je zeker dat de boel goed blijft functioneren, en het tekort geen gevolgen heeft voor je gezondheid.