Tips voor een gezond huis

Door het coronavirus zitten we veel meer aan huis gekluisterd dan in de jaren hiervoor. Een gezond huis is daarom nóg belangrijker geworden. Gezond wonen betekent dat je de gezondheidsrisico’s in huis zoveel mogelijk beperkt. Maar hoe zorg je nou voor een gezonde leefomgeving? Lees hier tips voor een gezond huis.

Zorg voor frisse lucht en ventilatie

De lucht in een huis is gemiddeld 2 tot 5 keer meer vervuild dan de lucht buiten. Voldoende frisse lucht en ventilatie zijn dus heel erg belangrijk voor een gezond huis. Het beste is om altijd een raam op een kiertje open te hebben staan. Ga ja ’s avonds slapen, dan is het zelfs nog beter om het raam wat verder open te zetten. Vind je het vervelend als de raamdecoratie beweegt door de wind? Dan kun je de ramen bekleden met een top down bottom up gordijn. Dit soort raamdecoratie bevestig je op het raam in plaats van voor het raam. Hierdoor beweegt het niet als het raam openstaat. Je kunt ook een luchtfilter aanschaffen voor extra frisse lucht. Een luchtfilter filtert schadelijke stoffen uit de lucht zoals bacteriën, nare luchtjes, huisstofmijt en schimmels.

Laat genoeg natuurlijk licht binnen

Daglicht heeft een positief effect op de productiviteit en gezondheid van mensen. Het is daarom belangrijk om genoeg natuurlijk licht binnen te laten. Zeker nu we ook veel thuiswerken, is daglicht onmisbaar. Let daarom bij het kopen of huren van een huis op of er in alle ruimtes genoeg ramen zijn en wat de stand van de zon is. Wil je genoeg daglicht binnenlaten en tegelijkertijd voor voldoende privacy zorgen? Dan is het essentieel om de juiste raamdecoratie te kiezen. Shutters en jaloezieën hebben allebei horizontale lamellen die je zo kunt kantelen dat er wel veel licht binnenkomt, maar mensen niet naar binnen kunnen gluren. Een andere mogelijkheid is om vitrage achter de gordijnen op te hangen. Overdag kun je de dunne vitrage dan sluiten waardoor er nog steeds veel licht binnenkomt, maar je toch wat privacy hebt.

Neem luchtzuiverende planten

Planten zijn niet alleen een leuke aanvulling op je interieur; er zijn ook verschillende de planten die de lucht zuiveren. Dit soort planten halen gifstoffen uit de lucht en zorgen er bijvoorbeeld voor dat jij je beter kunt concentreren en je minder moe voelt. Dit zijn voorbeeld van luchtzuiverende planten: areca palm, blauwvaren, monstera, rubberplant en dracaena.

Maak schoon!

Deze laatste tip is misschien een open deur, maar voor een gezond huis is het belangrijk dat je goed schoonmaakt. Zo krijgen schimmels, bacteriën en andere schadelijke stoffen minder kans om zich in huis te nestelen. Het is het beste om natuurlijke schoonmaakmiddelen te gebruiken, omdat deze geen chemische stoffen bevatten.