Bedrijfsongeval? Wat zijn mijn rechten?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook op de werkvloer kun je te maken krijgen met een ongeluk. We spreken in dat geval van een bedrijfsongeval. Mogelijk komt jouw hand in een machine of misschien verbrijzel je jouw voet doordat er een zwaar onderdeel op valt. Als gevolg hiervan kom je thuis te zitten. Je krijgt weliswaar doorbetaald maar mogelijk ondervind je wel grote hinder van het bedrijfsongeval. Veel mensen hebben geen idee wat hun rechten zijn na zo’n ongeval. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertelt dit juristenkantoor jou namelijk wat jouw rechten zijn bij een bedrijfsongeval.

Wie is er aansprakelijk?

Onoplettendheid van jouw kant kan de oorzaak zijn van een bedrijfsongeval. In dat geval denk je mogelijk niet dat je ergens recht op hebt. Het was immers jouw eigen schuld. Toch kan het zijn dat jij niet aansprakelijk bent voor de geleden schade. Een werkgever heeft namelijk een zorgplicht voor het personeel dat hij in dienst heeft.  Zo moet hij bijvoorbeeld zorgen voor een veilige werkomgeving. Ook moet hij maatregelen nemen om te voorkomen dat medewerkers gewond kunnen raken. Hij moet daarnaast controleren of werknemers het werk wel veilig uitvoeren. Heeft jouw opdrachtgever niet aan één of meer van deze punten voldaan? Dan kun je hem wellicht aansprakelijk stellen voor het bedrijfsongeval.

Letselschade verhalen

Wanneer je betrokken bent (geweest) bij een bedrijfsongeval, kun je wellicht de letselschade die je hierdoor opgelopen hebt verhalen op de werkgever. We spreken in dat geval ook wel van een schadevergoeding. Als een werkgever erkent dat hij fout is geweest, wordt er vast en zeker een goede regeling getroffen. Helaas gaat het niet altijd zo makkelijk. Zo kan een bedrijfsongeval helaas uitmonden in een discussie. De werkgever vindt dat hij in zijn gelijk staat, terwijl jij mogelijk van mening bent dat dit helemaal niet zo is. Hij kan zelfs dreigen met ontslag. Indien jullie er onderling niet uitkomen, kun je een claim voor letselschade indienen. Je verhaalt in dat geval de kosten van het bedrijfsongeval op jouw werkgever. Dit is ook interessant wanneer je vindt dat het voorstel van jouw werkgever niet fair is.

Doe een beroep op een specialist

Iemand die betrokken is geweest bij een bedrijfsongeval, weet lang niet altijd wat zijn rechten zijn. Geldt dit ook voor jou? Dan laat je het er mogelijk wel bij zitten; zonde want in veel gevallen zit je als werknemer niet fout bij een bedrijfsongeval. Wanneer je het lastig vind om hier zelf mee aan de slag te gaan, kan je een beroep doen op een specialist van letselschadebureau Rotterdam. Zij weten precies welke rechten jij hebt na een bedrijfsongeval. Dit maken ze jou niet alleen duidelijk, maar ze kunnen je ook bijstaan in het letselschadetraject. Zo kan een specialist bijvoorbeeld een claim indienen maar je daarnaast ook veel advies geven tijdens je herstelperiode. Wanneer je een specialist in de armen neemt, hoef je zelf minder aandacht te besteden aan letselschade. Dit helpt jou vast en zeker om het bedrijfsongeval sneller achter je te laten.